Blog #1 Perfectionisme; mijn onrealistische lat en mijn interne krankzinnge “als, dan….” dialoog.

1 februari 2023

De Koe bij de horens pakken

Het einde van 2022 is in zicht. Mijn lief en ik blikken terug op het jaar en kijken vooruit naar het jaar wat voor ons ligt. We hebben het over onze verlangens, over de dingen die we anders willen en ik zeg, voor de zoveelste keer, “ik zou zo graag wat meer voor mijn eigen praktijk willen gaan doen”. Hij vraagt waarom ik dat dan niet doe en vervolgens komen er tientallen redenen die vrij legitiem voelen voor mij. De kinderen, weinig ruimte in mijn agenda en het voelt zo veel dat ik überhaupt niet weet waar ik moet beginnen. Hij vindt het onzin en wil me een handje helpen…

Dus om maar meteen de koe bij de horens te pakken, haalt hij mijn website eraf zodat ik wel gedwongen wordt om mijn werk, mijn passie en mijn verhaal opnieuw te gaan vertellen. Hij zegt: “als jij nou ‘effe’ de teksten schrijft, dan zal ik jouw website opnieuw bouwen”.

Kiezen, moet dat dan wel?

En daar begint het gevecht met perfectionisme. Want tja, mijn teksten moeten wel pakkend zijn. Wat moet ik dan vertellen? De afgelopen tijd heb ik een aantal business coaches gevolgd die allerlei adviezen gaven. “pak één doelgroep”, “kies één onderwerp”, “maak van jezelf een expert!” en ga zo maar door. Maar tijdens het schrijven van mijn teksten kom ik erachter dat mijn ervaring en mijn kennis zo breed en uiteenlopend is, dat ik helemaal geen keuze kan maken. Dus ik besluit, lekker eigenwijs, gewoon alles uit te schrijven en online te zetten.

Ik begin vol goede moed aan mijn teksten, om de eerste dagen uren naar mijn scherm te staren zonder één fatsoenlijke zin uit mijn handen te krijgen. Mijn hoofd vindt er van alles van. De ene zin loopt niet lekker, de andere zin is te theoretisch, dan weer te simpel, niet pakkend genoeg, en ga zo maar door.. Ik begin geïrriteerd te raken en denk “grrr, waarom wilde ik die site ook al weer?!”

Door de bomen het bos niet meer zien...

Tegelijkertijd voel ik ook de energie stromen. Mijn ideeën, die al die tijd in mijn hoofd zaten, krijgen de ruimte om eruit te komen. En ineens heb ik zoveel ideeën dat ik bijna door de bomen het bos niet meer zie. Ik vind alles even interessant en leuk, dus ik wil het allemaal direct uitwerken. Gevolg: ik verzand in details, ik ben uuuuren aan het zoeken naar prachtige plaatjes en voor ik het weet ben ik totaal afgedwaald.

Een paar dagen later ben ik bezig met het schrijven van mijn nieuwsbrief. We zijn gaan kijken naar een nieuwe locatie voor de trainingen, workshops en verdiepingsdagen en weer overloop ik van enthousiasme en gedrevenheid. De nieuwsbrief is af, waarin ik een datum aankondiging wilde doen. Maar dan kom ik in een innerlijk gesprek…

“Als de website af is, dan verstuur ik mijn nieuwsbrief wel”“Als ik aanmeldingen heb, dan zal ik de dagen inhoudelijk gaan vullen”“Als mensen me moeten vinden, dan zal ik toch ook zichtbaar op instagram moeten zijn”“Als ik mijn website af heb, dan zal ik ook wat vaker dingen gaan posten”“Als ik op instagram ga, dan moeten mensen ook wel iets nuttigs zien Enz…..Mijn hoofd maakte een tweede kringetje en gedachten als: “wie zit er nou op mij te wachten, wat heb ik eigenlijk te vertellen, kan ik dit wel, enz” kwamen toen in de volgende ronde aan bod.Tot ik mezelf er weer even aan herinnerde dat perfectionisme en dat eindeloze innerlijke dialoog me niet verder ging helpen. Ik zette mijn verstand denkbeeldig in de tuin en dacht: “F*ck it… ik begin gewoon”

"Start before you're ready"

Ik ben zeker klaar om te gaan starten, klaar om mijn kennis, ervaring, liefde, luisterende oor en spiegels in te gaan zetten waarbij ik je wil uitnodigen om je eigen lagen af te gaan pellen. Om de combinatie van coaching & training toe te passen zodat je persoonlijk en professioneel verder groeit.

En dat mijn website nog niet af is…tja, is er ooit iets echt af??? Dat denk ik niet, dus ach, dat neem ik voor lief.

En over lief gesproken, dankjewel lief, dat je ervoor gezorgd hebt dat ik weer ga doen wat ik écht het liefste doe; mensen inspireren om hun eigen weg te gaan vinden.

Liefs, ~Elise~